Maria - Onödigt vetande :p

Maria

Populäritet idag: Minskar trend ner Placering på namntoppen 2008: 96 Namnsdag: 28 Februari Antal kvinnor med namnet i Sverige: 445404 Antal män med namnet i Sverige: 579

Maria är ett kvinno namn, och en grekisk eller latinsk form av det ursprungliga arameiska namnet Mariam, (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam). En svensk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj (namn) Maj och Maja. Den engelska formen av namnet är Mary (kvinnonamn) Mary, den franska är Marie.

Den allra vanligaste betydelsen för Maria i nutid är "bitter" eller "hav av bitterhet" men det finns andra teorier som "rebellisk" och "önskat barn". Men namnet kommer troligast från ett egyptiskt namn som kom från ordet mry "älskad" eller ordet mr "kärlek".

Fler betydelser kan vara "uppror", "rebellisk", "trotsig", "efterlängtat barn", "havets stjärna", "en pe i havet", "den vackra", "älskad av Gud", "den perfekta", "den som älskar Gud", "den helade", "stark", "stor sorg", "den välnärda" (med betydelsen "vacker"), "älskarinna", "graciös", "den upphöjda", "den charmiga" och "den som härskar".
Betydelsen "den trotsiga" kommer av att Moses syster Miriam ställde sig på Arons sida när bröderna bråkade och blev därför bestraffad med spetälska.

Det finns 447975 kvinnor som har förnamnet Maria. Av dessa har 81849 namnet Maria som tilltalsnamn/ förstanamn. Och det finns 564 män som har förnamnet Maria varav 7 har det som tilltalsnamn/ förstanamn.

I Ånge finns det 362st kvinnor som bär namnet Maria
I Sundsvall finns det 4167st kvinnor som bär namnet Maria
I Sundsvall finns det även 3st män som bär namnet Maria    Stackars dom :p haha

Den här informationen har jag hittat på http://www.svenskanamn.se  där tycker jag att du Bodil kan titta om du har lust med det, tänkte eftersom att du kanske vill ha något, där finns det ju en massa namn :)

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: